Historien om Tjeburasjka

Historien om Tjeburasjka

Den lille fyr med de store ører hedder Tjeburasjka. Egentlig blev han født i en tropisk skov, men en dag så han en kasse med appelsiner, og dem holdt han meget af. Han hoppede op i kassen og spiste løs af frugterne, og bagefter faldt han i søvn. Imens han sov, blev kassen lukket og sendt til en forretning i en by i Sovjetunionen. Historien fortæller ikke hvilken by, men meget tyder på, at det var Moskva.

 

I forretningen åbnede butikschefen kassen og fandt til sin store forundring den lille fyr, som lå og sov mellem appelsinerne. Butikschefen tog ham op og satte ham på sit bord, men omtumlet af søvn, som han var, drattede han ned fra bordet, ned på en stol og videre ned på gulvet. Derfor døbte butikschefen ham Tjeburaska - fra det russiske ord tjeburakhnutsja (at falde og slå sig med et brag).

 

Tjeburasjka fortsatte nu sit liv i Sovjetunionen, hvor han mødte krokodillen Gena, som han blev uadskillelige venner med.

 

For østeuropæiske børn er Tjeburasjka, hvad Mickey Mouse er for børn i den vestlige verden.

 

Det var den russiske forfatter Eduard Uspensky, der i 1965 skabte historien om Tjeburasjka. Siden er det blevet til en lang række af dukkefilm og teaterstykker.

 

Billedet af Tjeburasjka og hans bedste ven Krokodille Gena er taget på en legeplads på hjørnet af Franka Boulevard og Naberesjnaja Gade i Simferopol på Krim.

 

Herunder kan du se en video, der fortæller historien om de to venner.

Tekst og foto: Jørgen Deleuran - 12.06.2013