Kseniya Simonova og Voda i Vejle

Kseniya Simonova og duoen Voda i Vejle

For anden gang har den ukrainske sandartist Kseniya Simonova været i Danmark, hvor hun igen har optrådt med sin helt specielle og meget smukke form for kunst. Med sig havde hun denne gang duoen Voda, som var med til at sætte publikum i høj stemning.

 

Salen i Bygningen i Vejle var lørdag aften den 31. august fyldt med forventningsfulde mennesker. En del danskere havde fundet vej til Bygningen denne aften, men i sagens natur var hovedparten af publikum herboende ukrainere. Fra nær og fjern var de kommet for at overvære Kseniya Simonova udføre sine gribende historier i sand.

 

Smukke fortællinger

At se, hvordan Simonova med sit sand fra Krims eksotiske strande – strøet ud på en glasplade og projiceret op på en storskærm – er i stand til med sine hænder at skabe smukke fortællinger, er en betagende oplevelse. Det er ikke underligt, at hun i 2009 vandt talentkonkurrencen Ukraine Got Talent, og siden har optrådt i en lang række lande kloden rundt.

 

Voda fik store bifald

Imellem Simonovas fortællinger optrådte hendes venner Olga og Volodimir, som udgør duoenVoda (Vand), som modtog store bifald for deres musikalske indslag. Voda var i finalen ved Ukraine Got Talent 2010. Duoen har optrådt på flere end 20 festivaler i Ukraine, men det var første gang, et publikum i Danmark kunne opleve dem.

 

Hjælp til syge børn

Ligesom sidste år, hvor Kseniya Simonova optrådte i Vejle med sin landsmand violinvirtuosen Oleksandr Bozhyk, går overskuddet fra dette års koncert også til at hjælpe syge børn fra SNG-landene. Børnene lider af sygdomme, der ikke findes behandling for i deres hjemlande. Da staterne ikke yder økonomisk støtte til behandling i udlandet, og forældrene ikke selv har mulighed for at betale, har Klub Ukraina, en klub for herboende ukrainere, taget initiativ til at skabe økonomiske midler til at hjælpe disse børn. Koncerterne sidste år og i år er et af flere midler, som Klub Ukraina har taget i brug for at skaffe penge til formålet. Kunstnerne samt folkene bag Klub Ukraina arbejder gratis, og hele overskuddet går til børnene.

 

Lotteri med flotte præmier

Udover entréindtægten, blev der ved koncerten også solgt lodsedler. En af præmierne var et billede af den ukrainske kunstner Oleg Shupliak, som i øjeblikket udstiller i Bygningen, og som havde doneret billedet til formålet. Andre præmier var indrammede signerede fotografier af Kseniya Simonovas kunst, samt 2 gavekort fra henholdsvis Taverna Hellas og Super Klip i Vejle.

 

Auktion med høje bud

Endelig blev der efter koncerten afholdt en auktion, også med billeder, som et ivrigt publikum bød op i pæne priser. På auktionen blev der solgt et billede af Vejle Rådhus, malet af Oleg Shupliak, samt tre akvareller lavet af Kseniya Simonova. Disse billeders motiver var fra Vejle, Nyhavn og Tivoli. Alle billeder var med autografer og stillet til rådighed af kunstnerne.

 

Glad, tilfreds og taknemlig formand

Efter koncerten var det en glad og meget tilfreds formand for Klub Ukraina, vi mødte.

- Koncerten er gået over al forventning. En sal fyldt med et veloplagt publikum, og på scenen lige så veloplagte kunstnere, der præsterede en flot koncert. Klub Ukrainas medlemmer har ydet et stort arbejde gennem mange dage for at det hele kunne lykkes. Det er jeg meget taknemlig for, og de fortjener stor tak for indsatsen, sagde Olha Volkova.

 

Foreløbigt er 130.000 kr. indsamlet

Overskuddet fra arrangementet blev på i alt 25.031 kr. Dertil skal lægges de penge, der kommer ind via Oleg Shupliaks udstilling, hvor en del af billedernes salgspris går til formålet. Koncerten og udstillingen er en del af den indsamling, som Klub Ukraina foretager i perioden 29.04.2013 til 01.12.2013, og som klubben har politiets tilladelse til at foretage. Indtil nu har Klub Ukraina i år indsamlet i alt ca. 130.000 kr., hvoraf ca. 95.000 kr. allerede er blevet betalt for behandling af syge børn fra SNG-landene.

Imellem Simonovas fortællinger spillede hendes venner Olga og Volodimir, som udgør duoen Voda.

Den ukrainske kunstner Oleg Shupliaks billede udtrækkes som gevinst i lotteriet. Oleg Shupliaks billeder er udstillet i Bygningen i Vejle frem til 22. september 2013.

Kseniya Simonova har netop sat sin autograf bag på billedet, som var en af gevinsterne i lotteriet.

En lille pige rækker blomster op på scenen til Simonova.

Endnu en autograf skrives - denne gang på bagsiden af en af Simonovas akvareller, som havde været under hammeren på auktionen.

Næste emne på auktionen, et maleri af Vejle Rådhus, udført af Oleg Shupliak, blev båret rundt blandt publikum til besigtigelse. En opgave de to piger klarede flot.

Publikum i salen byder flittigt på maleriet. Til højre er det Klub Ukrainas formand Olha Volkova, der holder øje med budene.

De glade købere på scenen, hvor de får maleriet overrakt af kunstneren Oleg Shupliak.

Nok en autograf skrives.

Køberen af den tredje og sidste af Kseniya Simonovas akvareller får naturligvis også hendes autograf på bagsiden af billedet.

 

Se også artiklerne:

Ukrainsk kunst i verdensklasse

Kseniya Simonova og Oleksandr Bozhyk i Vejle

 

Kseniya Simonovas hjemmeside

Vodas hjemmeside

Klub Ukrainas hjemmeside

Tekst og foto: Jørgen Deleuran - 06.09.2013