Maidan Nezalezhnosti - Del 2

Maidan Nezalezhnosti - Del 2

Uafhængighedspladsen i Kiev, hvor Den Orange Revolution fandt sted i 2004, og hvor EuroMaidan Revolutionen udspillede sig i begyndelsen af 2014.

Når man gennem mange år har færdes i Ukraine og tænker på den fredelige stemning, som man over alt har oplevet, virker de senarier, som fandt sted i Kiev i begyndelsen af 2014, meget uvirkelige. Lige siden landets selvstændighed i 1991 har der ganske vist hersket et politisk rod af dimensioner, og folket har været utilfredse med landets styring, men på trods af det, har der været fred og fordragelighed mennesker imellem. Men også fredelige mennesker kan få nok og rejse sig til oprør. Det skete også i 2004 med Den Orange Revolution, men dengang foregik revolutionen fredeligt uden voldelig indgriben fra myndighedernes side. I 2014 gik det som bekendt helt anderledes, og det kom bl.a. til at medføre, at Rusland besatte Krim, og at et russisk støttet forsøg på at løsrive en del af det østlige Ukraine begyndte, og er blevet til en regulær krig mellem på den ene side regeringsstyrkerne og på den anden side separatister og russisk militær.

 

De voldsomme begivenheder på Maidan (Uafhængighedspladsen) er overstået, og vi skal her opleve Maidan, når der er fredeligt og hyggeligt.

Tekst og foto: Jørgen Deleuran - 28.02.2015

 

Se også Maidan Nezalezhnosti - Del 1