Massegrav fra Krimkrigen

Massegrav fra Krimkrigen

Krimkrigen (1853-1856), som blev udkæmpet af Rusland mod et forbund bestående af Frankrig, Storbritannien, Sardinien-Piemonte og Osmannerriget, krævede mange ofre. Nogle af de hårdeste slag blev udkæmpet på Krim, og i hovedstaden Simferopol finder man et håndgribeligt bevis på det.

 

Ulitsa Petrovskaja Balka ender ved en smedejernsport, dekoreret med kors. Et blåt skilt fortæller, at vi er kommet til Erindrings-Kirken og Brødre Gravpladsen. De brødre, der er tale om, er våbenbrødre. Her ligger ikke færre end 36.000 russiske soldater, som deltog i Krimkrigen, begravet.

Vi går gennem porten og ind på gravpladsen, som befinder sig lige i starten af Petrovskaja Slugten. I baggrunden kan storbyens lyde anes, men ellers er her helt stille. Og vi er de eneste besøgende.

Gravpladsen består af 32 sektioner, hvor de mange faldne russiske soldater har fundet hvile. Midt inde fører en lang trappe op ad skråningen til en lille hvid kirke.

At gå rundt her og vide, at der under ens fødder befinder sig så mange faldne soldater, der gav deres liv for fædrelandet, fremkalder en særpræget følelse; en blanding af ærefrygt over, hvad disse mennesker ofrede, og sorg over, at det skulle være nødvendigt – at mennesker tilsyneladende aldrig bliver bedre, men altid har bekriget hinanden og vedblivende vil gøre det.

Brødre Gravpladsen kan se fra satellit her: http://maps.yandex.ru/-/CVVFqEY8.

Tekst og foto: Jørgen Deleuran - 27.04.2013